Ingrediente:
– 340 gr. făină
– 200 ml. apă
– 1-2 gr. drojdie uscată sau 3-6 gr. drojdie proaspătă pentru aluat indirect
– pentru un aluat direct 3-4 gr. drojdie uscată sau 9-12 gr. proaspătă
– 8-10 gr. sare
– 10 ml. ulei
Pentru început, aluatul:
» amestecăm drojdia cu apa călduţă (cel mult 25 de grade C),
» conţinutul rezultat din amestecul de apă şi drojdie se pune peste făină; se amestecă bine până obţinem o compoziţie; adăugăm apoi sarea, care se va dizolva în această compoziţie; continuăm să frământăm până ajungem aproape de un rezultat final, iar întreg procesul nu ar trebui să dureze mai mult de 20 de minute; IMPORTANT: uleiul se adaugă după 10-12 minute de frământat;
» niciodată nu amestecăm sarea cu drojdia!
» este recomandat uleiul de măsline, deoarece este mai parfumat, iar aluatul rămâne mai moale.
Pregătiţi aluatul cu o zi înainte de a-l folosi la pizza. Acesta se va depune la frigider, învelit bine cu folie şi va fi ţinut cel puţin 12 ore. Înainte de a fi folosit, se scoate din frigider şi se lasă până ajunge la temperatura camerei (25 de grade C). Dacă în cameră este mai răcoare, este recomandat să îl puneţi la cald până la temperatura optimă de 25-28 de grade C. În acest moment, aluatul poate fi folosit!
Pornim la lucru!
1. Pregătim o tavă şi o ungem cu foarte puţin ulei.
2. Preîncălzim cuptorul până la 150 de grade C.
3. Întindem foaia de aluat direct în tavă cu mâinile. Dacă nu se poate, o întindem pe masă şi apoi o transferăm în tavă.
4. Cu ajutorul unei furculiţe, „înţepăm“ aluatul, iar cu un penson ungem foaia cu puţin ulei de măsline.
5. Pentru a mai creşte, introducem tava cu aluatul câteva minute la cuptor.
6. Ridicăm temperatura cuptorului până la limita sa maximă.
7. Este momentul în care facem o „precoptură“: adăugăm sosul de roşii peste aluat şi lăsăm tava în cuptorul întins la temperatură maximă. Este o „operaţiune“ pe care o facem acasă, nu şi în restaurant, dat fiind că nici un cuptor din bucătăria noastră de acasă nu atinge o temperatură de peste 300 de grade C, aşa cum se întâmplă în cazul cuptoarelor profesionale.
8. Scoatem tava de la cuptor pentru a adăuga celelalte ingrediente.
Nu puneţi la aceeaşi pizza mai multe ingredinte bogate în apă. Combinaţi un ingredient cu un conţinut mare de apă (dovlecel, ciuperci, roşii etc.) cu ingrediente mai uscate, precum salamul. Peste toate ingredientele se adaugă mozzarella, cel mult 200 de grame. În cazul în care aţi optat pentru alte tipuri de brânză în rândul ingredintelor, reduceţi proporţional cantitatea de mozzarella!
IMPORTANT: nu faceţi exces de ingredinte, pentru a nu obţine un blat foarte încărcat! Străduiţi-vă să aşezaţi toate ingredintele şi mozzarella în mod uniform pe aluat!
Suntem aproape de final!
9. Introducem din nou la cuptor tava cu pizza. Nu o lăsaţi nesupravegheată, trebuie privită pe tot parcursul coacerii şi întoarsă la jumătatea timpului!
GATA! POFTĂ BUNĂ!
Recomand să privim coacerea prin geamul cuptorului, dar dacă nu este posibil e bine să controlaţi preparatul, şi atunci veţi deschide uşa. În faza finală de coacere, rămâne obligatoriu să scoateţi tava şi să o întoarceţi o dată! Este gata atunci când marginea aluatului capătă o culoare maronie, iar mozzarella s-a topit în întregime.
Ca la prepararea oricărui fel de mâncare, importantă este perseverenţa! Nu vă mâhniţi dacă nu nu vă va ieşi o pizza ideală din prima încercare! Continuaţi până veţi obţine perfecţiunea (prin pizza perfectă înţelegând acea pizza care vă place cel mai mult)!